Амино киселините се основните градежни блокови кои ги сочинуваат протеините. Кога внесуваме протеини во телото, тие се разложуваат на аминокиселини. Затоа, тие се поедноставна, сварлива форма на протеин. Во човечките протеини се пронајдени 20 амино киселини. За правилно функционирање на телото, неопходно е внесување на сите 20 амино киселини.
Поделба на амино киселините:
• Есенцијални амино киселини се оние кои телото не е способно да ги синтетизира, но мора да се внесуваат преку исхрана или суплементација (хистидин, изолеуцин, леуцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан, валин).
• Условно есенцијалните супстанции може да ги произведува нашето тело во нормални околности, но во случаи на голем напор (интензивен тренинг), стрес, болест итн., телото не може да ги произведе во доволни количини (аргинин, цистеин, глутамин, глицин, тирозин ).
• Нашето тело може да синтетизира само несуштински амино киселини (аланин, аспарагин, аспарагинска киселина, глутаминска киселина, орнитин, таурин)
За разлика од мастите или скробот, човечкото тело не може да складира резерви на амино киселини за подоцнежна употреба, па затоа исхраната мора да ги содржи сите потребни амино киселини секој ден.