Растителни протеини се протеини добиени од растенија, кои најчесто се соја, коноп, грашок, ориз итн. Растителните протеини се без холестерол, со многу мала содржина на масти и го снабдуваат телото со избалансирана количина на есенцијални амино киселини. Тие се одлична алтернатива на традиционалните извори на протеини и се погодни за вегетаријанци и вегани. Главните карактеристики на растителните протеини се тоа што не содржат лактоза и холестерол, богати се со витамини и минерали, како и влакна, за разлика од протеините од млекото и говедското месо. Имаат помала биолошка вредност па се апсорбираат побавно и во помала мера во дигестивниот систем.
Растителните протеини најмногу ги консумираат поединци кои избегнуваат било каков извор на животински протеини (најчесто вегани и вегетаријанци) и сите оние кои не можат да толерираат лактоза и избегнуваат млечни извори на протеини. Ги користиме како и секој друг извор на протеини - за да го комплетираме дневниот внес или да постигнеме подобри резултати во градењето или зачувувањето на мускулната маса. Тие можат да бидат и протеинска база, доколку немаме протеинска состојка за одреден оброк.