Говедските протеини се добиваат од говедско месо (најчесто говедски колаген) и придонесуваат за раст и одржување на чистата мускулна маса. Тие содржат сеопфатен профил на аминокиселини, вклучувајќи ги сите есенцијални амино киселини. Не содржат лактоза, а имаат и ниска содржина на масти и шеќер. Тие се апсорбираат малку подолго од протеините од сурутка, а најмногу ги консумираат луѓе кои избегнуваат млеко и млечни протеини поради лактоза и оние кои имаат алергиски реакции на протеини од соја или некои други извори.
Говедски протеини користиме како и секој друг извор на протеини - за да го комплетираме дневниот внес и да постигнеме подобри резултати во градењето или зачувувањето на мускулната маса. Тие можат да бидат протеинска основа, доколку немаме протеинска храна за одреден оброк, или едноставно за опоравување/изградба после тренинг. По оброк се користи иста количина како и за whey, околу 30-40гр.