Веганските протеини се протеини добиени од растенија, а најчести извори се коноп, ориз, соја или грашок. Протеините од растително потекло се карактеризираат со ниска содржина на масти, висока содржина на влакна, витамини и минерали и содржат фитохемикалии со позитивни ефекти врз здравјето и телото. Немаат холестерол и се одлични за сите луѓе кои се нетолерантни на лактоза и избегнуваат млечни протеини.
Производите од оваа категорија се погодни за вегани и вегетаријанци, но и за сите кои поради некоја друга причина избегнуваат производи од животинско потекло. Исто како и за сурутка, млечни протеини или говедски протеин, подготовката е едноставна: измешајте во вода или млеко и направете го вашиот протеински шејк пијалок, со цел да го комплетирате дневниот внес на протеини или да постигнете подобри резултати во градењето или зачувувањето на мускулната маса.