Магнезиум

Магнезиумот е од големо значење за човечкото тело бидејќи е неопходен за одржување на целокупната физиолошка и метаболичка рамнотежа, бидејќи учествува во обезбедувањето на потребната енергија во нашите клетки. Една од главните задачи на магнезиумот е да ја стабилизира структурата на молекулата на аденозин трифосфат (ATP), која ја претставува основната форма на складирање на хемиската енергија во клетката. Без магнезиум, хемиската енергија произведена во клетките не би можела да се складира и користи на начин кој одговара на основните биохемиски закони. Токму поради стабилизирањето на нашите соединенија богати со енергија, магнезиумот учествува во активирањето на околу триста ензими, неопходен е во асимилацијата на минералите калциум, калиум и фосфор и е незаменлив во метаболизмот на мастите, протеините и јаглехидратите.

Во телото се наоѓа (најчесто - околу 70%) во коските и забите (дава сила на забната глеѓ), а околу 30% во меките ткива и телесните течности во клетките. Факторите како што се стресот, спортот, болестите (на пример, дијабетесот) или земањето соодветни лекови (на пример, диуретиците) можат многу да влијаат на потребите за магнезиум.

Магнезиумот помага:
● Одржувајте добра функција на нервите и мускулите
● Мускулна релаксација
● Во апсорпцијата и метаболизмот на калциум, натриум и калиум
● Употреба на Б комплекс, Ц и Е витамини
● Во распаѓање на храната

Симптоми на недостаток на магнезиум:
● Тикови
● Грчеви
● Мускулна напнатост и болка
● Чувствителност на бучава

Природни извори на магнезиум се:
● Морска храна
● Непреработени зрна
● Јаткасти плодови
● Семиња
● Мешунките

Големи количини на магнезиум се губат со потење. Превентивната доза се движи од 300-400 mg на ден и 500-1500 mg за да се намали сериозното воспаление или грчеви. Магнезиумот не е токсичен, но треба да се внимава во случај на влошување на функцијата на бубрезите. Дозите повисоки од 6000 mg на ден доведуваат до непријатни несакани ефекти како што се дијареа, гадење, повраќање, намалување на крвниот притисок.

Филтрирај
Цена
Распон: 280 ден - 1230 ден
Бренд
Волумен/Грамажа
Пакување
Magnesium, 90 caps
Leovital
890ден
Magnesium 250 mg
Jamieson
460ден
Ca + Mg + Zn
Jamieson
699ден
Liquid Magnesium, 1000 ml
Scitec Nutrition
1.230ден
Doc Magnesium
Doc Pharma
280ден

НЕ ПРОПУШТАЈТЕ ЈА АКЦИЈАТА

Пријавете се за нашиот билтен и бидете во тек со најновите промоции и новости!


Софтверот за продавницата © Polleo Sport 2008 - 2023