Витаминот Ц или аскорбинска киселина како што уште ја нарекуваат, во својата основна структура е бела кристална состојка, со кисел вкус, без мирис, лесно растворлива во вода. Мора да се чува заштитен од светлина и воздух, бидејќи е подложен на оксидација, и ја менува бојата кога е долго изложен на светлина. Не може да се синтетизира во човечкото тело и мора да се внесува преку храна или додатоци. Тој е најсилниот антиоксиданс меѓу витамините растворливи во вода и делува во многу биолошки важни процеси. Покрај тоа што е најсилниот антиоксиданс меѓу витамините растворливи во вода, тој има исклучително поволно дејство на вирусни и бактериски инфекции, помага при алергии, болести на респираторниот тракт, регенерација на забите и здрав и младешки изглед на кожата.